Над 100 000 украинци са влезли на територията на България, като

...
Над 100 000 украинци са влезли на територията на България, като
Коментари Харесай

Какво е временна закрила и как се взима? Въпроси и отговори в помощ на украинските бежанци

Над 100 000 украинци са влезнали на територията на България, като близо 50 хиляди от тях са останали в страната.

При влизане на територията на България украинските жители вършат това със статут на туристи по силата на споразумение между ЕС и Украйна от 2017 година, когато е въведен безвизов режим и опция за 90 дневен престой.

Вариантите пред украинците, търсещи по-дълъг престой са 2: да получат краткотрайна протекция (препоръчителен) и интернационална протекция. Не могат по едно и също време да имат и краткотрайна, и интернационална протекция.

До момента към 700 души са регистрирани за интернационална протекция, сочат данни на българските управляващи, почти толкоз чакат да получат сходен статут от Агенцията по бежанците. 1500 са украинците потърсили краткотрайна протекция. 

Повечето от украински граждани не подават молба за интернационална протекция, тъй като до момента в който са под нея, ще останат без персонални документи, което ще ограничи и правата им на напредване в Европейския съюз. Процедура за статут за интернационална закрила би им попречила и да се върнат в Украйна. 

Българското държавно управление предлага на идващите жители на Украйна, да се записват за краткотрайна протекция, която е за 1 година.. 

Временна протекция

Къде се издават регистрационни карти за краткотрайна протекция на бягащите от войната в Украйна?

Регистрационни карти могат да бъдат получени на граничните пунктове при Русе и Дуранкулак, Централната ЖП гара в София, както и в районните или регионалните представителства на Министерство на вътрешните работи в градовете Несебър, Поморие, Бургас, Свиленград и Благоевград.

В държавния портал за хора, наранени от войната в Украйна, може да намерите, адресите им и работното им време. 

Кой може да кандидатства за краткотрайна протекция?

За статут на краткотрайна протекция могат да аплайват:
Украински жители, обитавали в Украйна преди 24 февруари 2022 година и членове на техните семейства;Граждани на други трети страни (различни от Украйна) и лица без поданство, които са се употребили от интернационална протекция или различен равностоен тип национална протекция в Украйна преди 24 февруари 2022 година, и членовете на техните семейства;Хора с непознато поданство или без поданство, напуснали територията на Украйна вследствие на военните дейности и влезнали и останали на територията на Република България, в случай че заявят категорично, че желаят да употребяват статута на краткотрайна протекция в период до 31 март 2022г.
Колко време лишава процесът за вписване?

Временната протекция се дава неотложно след устно искане до „ Гранична полиция “, Държавна организация за бежанците или други органи на Министерство на вътрешните работи (миграция, полиция), на лица, които дават отговор на изискванията.

Трябва ли да се подаде декларация за статут на протекция и за децата?

При влизане в България на възрастен и дете, възрастният би трябвало да подаде декларация, че желае да се грижи за това дете. Вече е направен указател на децата, поискали статут леговище.

Какви права ми дава краткотрайната протекция?
Право да останете на територията на Република БългарияПраво на писмена информация на понятен език за разпоредбите и изискванията на краткотрайната закрила;Право на регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция – за периода на закрилата;Право на събиране със фамилията си;Право на труд и професионално обучение;Право на обучение за учениците и право на достъп до детска градина за децата до 6 годишна възраст.Право на уместно настаняване или на средства за настаняване при необходимост;Право на помощ за настаняване и изхранване в места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър в общ размер от 40 лева на едно лице за нощувка и храна (закуска, обяд и вечеря). Помощта ще се дава за период до 3 месеца. Право на обществено подпомагане;Право на здравна помощ при незабавни положения - хора от уязвими групи имат право на цялостно здравно обслужване като български жители.
Медицинска помощ

Какво да върша, в случай че нуждая се от здравно обслужване?

Ако имате потребност от незабавна здравна помощ, обадете се на 112. Открита е телефонна линия за ориентиране към лечебни заведения. Всичко належащо за здравното обслужване на идващите в България е обезпечено от Министерството на здравеопазването.

На ще намерите лечебни заведения и лекари, предлагащи безвъзмездни медицински грижи за всички, бягащи от войната в Украйна. Изброените лекари на страницата приказват украински или съветски и са доброволци от Националната асоциация на доброволците на Република България.

Какво да върша, в случай че детето ми чака наложителна имунизация?

Децата ще бъдат включени в особено направения имунизационен календар, съгласуван с украинския, с цел да могат да покрият здравните условия за постъпване в детско заведение или учебно заведение. Между българския и украинския календар има разлики, тъй че, преди да постъпят в образователно заведение, децата от Украйна ще имат право да получат гратис всички ваксини, част от наложителната имунизация у нас.  



Работа и настаняване 

Как мога да си намеря работа?

Министерството на нововъведенията води дейни договаряния с българските работодатели. Прогнозната вероятност за броя на работните места е 200 000. Агенцията по заетостта изследва потребностите за работа на идващите. На уеб страницата на организацията са оповестени, както и информация за изискванията на живот и труд в България.

Как мога да намеря настаняване в България?

Единният портал в поддръжка на Украйна дава. Там можете да разглеждате разнообразни варианти за настаняване и да се свързвате с доброволци, хотели и държавни уреди, които могат да ви одобряват краткотрайно. Някои от вариантите за настаняване на тази платформа не са тествани по тази причина би трябвало да бъдете деликатни, когато поддържате връзка с домакините. В случай на проблеми, можете да се свържете с горещата линия на центъра за поддръжка.

Как мога да получа помощ за превоз?

Транспортът за нуждаещите се от всеки първичен приемателен пункт до място за настаняване на територията на страната се обезпечава от Главна дирекция „ Пожарна и спешна сигурност “. БДЖ също обезпечава безвъзмезден транспорт с железопътен превоз на идващи от Украйна жители. За задачата, всеки искащ може да се достави с билет за пътешестване с трен по мечтан от него маршрут след даване на документ за идентичност.

При други въпроси или потребност от помощ нуждаещите се могат да се извърнат към горещи телефонни номера за страната: и.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР